De Kunstkabouter

kabouters in de boomgaard1

Kunst, Kitsch en Kabouters (2017)

De kabouter vormde de basis voor dit community kunstwerk van De Kunstploeg. Het was niet alleen te zien in de fraaie oude boomgaard aan de Uiterweg in Aalsmeer tijdens de Kunstroute, maar ook een maand lang in het gemeentehuis van Aalsmeer. Een uitdagend project dat veel stof tot discussie heeft opgeleverd over de vraag wat kunst nu eigenlijk is.

De Kunstploeg heeft deelnemers gevraagd om voor dit project naar eigen idee een brommerige kabouter of een wat naïeve kabouter van keramiek om te vormen tot een kunstwerk. Het resultaat én de diversiteit waren enorm. De onderliggende vraag was natuurlijk waarom juist deze kabouter met deze looks op de wereld moest zijn?Daarom zat er in elke kabouter een geheime opdracht verstopt. Een opdracht die bij de looks van de kabouter paste. Het finale kunstwerk bestond uiteindelijk uit zo’n 240 kabouters van evenzoveel deelnemers. 

Een van de bezoekers zei het zo:
Of het kunst is met een hoofdletter of een kleine letter is eigenlijk niet relevant. Ik ben meerder keren wezen kijken omdat het me zo blij maakt en omdat er elke keer iets nieuws te zien was. Je raakte niet uitgekeken.”

Het project De Kunstkabouter balanceerde zo op het scherp van de snede tussen kunst en kitsch. Wensen varieerden van het winnen van een voetbalwedstrijd tot en met wereldvrede of het ophalen van herinneringen van oude mensen. Deelnemers kwamen uit alle lagen van de bevolking en waren van alle leeftijden. Er is daarbij een fijne samenwerking tot stand gebracht met allerlei maatschappelijke organisaties.

verhuiskabouters

 • Poëzie van het dorp (2019)

  Poëzie van het dorp (2019)

  Het project De Poëzie van het dorp is een community kunstwerk geweest in het centrum van Aalsmeer samen met Leerlingen van OBS Samen Een uit de groepen zes en zeven. Zij  brachten voor hen bijzondere en favoriete plekken van huis naar school in kaart en daar schreven ze een gedicht over.

  Lees meer ...

 • Tijdreizen (2012)

  Tijdreizen (2012)

  Project uit 2012. Een interdisciplinair kunstproject voor 80 plussers en 10 jarigen samen. Het doel van het project was om kinderen en ouderen samen te laten dansen, schilderen, zingen en schrijven. Generaties die elkaar in het dagelijkse leven nauwelijks meer tegen komen. Onder begeleiding van ....

  Lees meer ...